Een unieke maquette: de Westerbork Radiotelescoop

Ter ere van 2.5 jaar Apertif radio-astronomisch onderzoek is deze unieke en waarheidsgetrouwe maquette van éen van de 12 Westerbork Synthese Radio Telescopen gemaakt. Dit schaalmodel was op zijn eigen manier weer een bijzondere en uitdagende klus!

De Westerbork Synthese Radio Telescoop

Diep verscholen in de bossen van het Drentse nationaal Park Drentse Aa doemen ze op; de kolossale in 1968 gebouwde telescopen van de Westerbork Synthese Radio Telescope. Statig en imposant staan ze in een minutieus uitgedokterde rechte lijn. Met hun enkele tonnen wegende schotels met een diameter van 25 meter blijven ze imponeren.

Sinds jaar en dag is ASTRON, het Nederlandse Instituut voor Radio Astronomie, gebruiker van dit – nog altijd relevante – astronomisch instrument. Onder de vlag van ASTRON werd dan ook dit schaalmodel uitgewerkt.

De maquette; een geduldig werkje

Een maquette maken van één van deze giganten bleek een unieke ervaring; het ontbreken aan recht lijnenwerk, een subtiel gebogen antenneschotel, vele stalen vakwerkprofielen en de kleine schaal maakten deze maquette een tijdrovend en geduldig werkje. Door gebruik te maken van de originele 54 jaar oude bouwtekeningen (!) werd het volledige frame lijn voor lijn gereconstrueerd.
Verschillende technieken boden uitkomst voor het maken van de uitdagende gekromde en anderszins afwijkende vormen.

Na vele uren lasersnijden, 3d-printen en natuurlijk het onmisbare ambachtelijke handwerk verrees uiteindelijk deze indrukwekkende miniatuurversie. Door een hoog detailniveau toe te passen is een exacte mini-replica ontstaan van deze radiotelescoop.

Bekijk de video van het maakproces van de schotelantenne in deze Instagram post

Een korte video-impressie van het schaalmodel is te vinden in deze Instagram post